Lood, bladlood, loketten en toebehoren van lood

Bladlood | Dak & Lood

Ons snijlood, bladlood, loodloketten en lood toebehoren zijn direct uit voorraad leverbaar, snel geleverd en voldoet aan het NEN-EN12588 keurmerk.

Lood wordt veel toegepast voor aansluitingen in de bouw zoals bij dakkapellen, kozijnen en als loodloketten en spouwlood. Deze verschillende aansluitingen hebben zich al meer dan 100 jaar bewezen.

Gebruik altijd patineerolie om streepvorming tegen te gaan die onderliggende vlakken kunnen aantasten. Onze patineerolie is eenvoudig aan te brengen met een poetsdoek. Draag altijd handschoenen en zorg ervoor dat je de patineerolie goed hebt geschud voor gebruik. 

 

Bladlood Venuslood Ribbellood Zelfklevend Lood Loketten Kiezelbakken Doorvoeren Patineerolie

 

Lees meer >

Dak en Lood heeft alle soorten lood op voorraad. Zowel bladlood als snijlood is in verschillende diktes en breedtes direct uit voorraad leverbaar. Kwaliteit gegarandeerd! Al ons lood voldoet aan het NEN-EN12588 keurmerk. Daarnaast hebben wij een volledig pakket aan toebehoren voor lood. 

 

Lood aanduiding

Lood wordt altijd aangeduid in ponds, dat wil zeggen gewicht per m2. Voor al het lood zijn er diverse breedtes en lengtes op rol verkrijgbaar.

6 ponds dikte 0,50 mm
10 ponds dikte 0,80 mm
12 ponds dikte 1,08 mm
15 ponds dikte 1,32 mm
18 ponds dikte 1,59 mm
20 ponds dikte 1,76 mm
25 ponds dikte 2,20 mm
30 ponds dikte 2,64 mm
35 ponds dikte 3,08 mm
40 ponds dikte 3,53 mm

 

Lood in bouwtoepassing

Zowel Bladlood als snijlood wordt toegepast op plaatsen waar het waterbestendig afsluiten van verschillende materialen plaats dient te vinden. Zo kan bladlood gebruikt worden voor metselwerk van een schoorsteen ter aansluiting van omliggende dakpannen of het laten aansluiten van het metselwerk van een gevel op een plat dak. Maar ook voor een optimale waterkering in muren en boven kozijnen kiezen vakmensen vaak voor bladlood. Loodloketten zijn een goed voorbeeld van de toepassing bij dakvlak ontmoetingen.

 

Flexibiliteit van lood voor werkzaamheden op daken

Alle vakmensen die werken met bladlood weten dat het een uitermate geschikt materiaal is voor op daken. Met name door de goede werkbaarheid van bladlood is het erg geschikt. Het materiaal is namelijk flexibel en dat werkt prettig voor op complexe dak toepassingen. Zelfs de kleinste kiertjes worden hierdoor gedicht en/of waterbestendig gemaakt. Bovendien is bladlood verwerkbaar bij temperaturen tot -5° Celsius. Daarmee kunt u (bijna) altijd, in ieder jaargetijde, met bladlood werken op daken.

 

Fysische eigenschappen van Lood

Bladlood wordt veelal verwerkt in toepassingen in de buitenlucht waar het in het algemeen sterk onderhevig is aan temperatuurwisselingen.

Dichtheid 11.340 kg/m³
Smeltpunt 327º
Kookpunt 1740º
Lineaire uitzettingscoëfficiënt 29.7x10^-6 mm^-1.K^-1


Op door de zon beschenen plaatsen vormen - vooral tijdens de zomermaanden - dagtemperatuurverschillen van 60º en meer geen uitzondering. Een strook bladlood van b.v. 5 meter lengte kan dan ca. 9 mm of meer uitzetten en inkrimpen (5 x 60 x 0.0000297). Het is daarom van groot belang ervoor te zorgen dat bladloodconstructies zodanig worden uitgevoerd dat optredende uitzetting en krimp ongehinderd kan plaatsvinden.

 

Mechanische eigenschappen van lood

Treksterkte 13.6 - 22.4 N/mm²
Rekgrens 5.5 - 11 N/mm²
Hardheid Brinell 5,1-9,5 HB


Als een der zachtste metalen laat lood zich bij normale omgevingstemperatuur gemakkelijk vervormen zonder dat daarbij noemenswaardige verharding ontstaat. Bladlood kan daarom met behulp van eenvoudige handgereedschappen worden bewerkt zonder gevaar voor het ontstaan van scheuren of breuken. De walsrichting heeft geen enkele invloed op de eigenschappen.

 

Waarom lood kopen bij Dakenlood.nl?

Dak en Lood levert snel vanuit voorraad tegen zéér scherpe prijzen en met een uitstekende kwaliteit. Al ons lood voldoet aan het NEN-EN12588 keurmerk.