Welk type dakgoot moet ik kiezen? | Dakenlood.nl - Dakenlood.nl
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....

Welk type dakgoot moet ik kiezen?

Een nieuw of gerenoveerd dak heeft een hemelwaterafvoer nodig om het water op het dak af te voeren. Om dit netjes en duurzaam te realiseren is de juiste dakgoot nodig. Dakenlood.nl heeft een uitgebreid assortiment van dakgoten en benodigdheden. Maar, wat zijn nu de verschillen tussen de soorten? En welke dakgoot past er bij uw dak? Aan de hand van vier verschillende stappen helpen we u bij het vinden van uw dakgoot!

 

Stap 1: het type dakgoot

Laten we bij het begin beginnen, welke type dakgoot wilt u gebruiken? We geven u meer informatie over de twee verschillende soorten dakgoten die u in ons assortiment aantreft, namelijk: bakgoten en mastgoten.

Dakgoot type: bakgoot

Een bakgoot heeft, zoals de naam al zegt, een bakvormige doorsnede. Dat houdt in: een rechthoekige vorm met een platte bodem. Dit type dakgoot heeft een robuuste uitstraling is is gemakkelijk in onderhoud. 

De robuuste uitstraling van de bakgoot is optisch uitstekend te combineren bij landelijke en traditionele woningen en panden. Bakgoten worden vaak geïntegreerd in de kroonlijst van een woning, waardoor de look stijlvol is. 

Voordelen van de bakgoot:

  • Eenvoudig en snel te monteren
  • Vriendelijk in onderhoud
  • Makkelijk te herstellen

Nadelen van de bakgoot:

  • Een bakgoot is minder flexibel dan een mastgoot
  • Bij een bakgoot bestaat er een groter risico op verstoppingen

Afbeelding: de zinken bakgoot

 

Dakgoot type: mastgoot

Een mastgoot heeft geen rechthoekige vorm, zoals de bakgoot, maar een ronde vorm en een halfronde doorsnede. Door deze vorm van een halve cirkel, is de bakgoot kleiner en minder opvallend.  

Een mastgoot heeft een verkleind risico op verstoppingen. Dat komt door de ronde vorm die een betere waterafloop creëert. De stevigheid van een mastgoot komt door de bevestigingsmethode. Mastgoten worden altijd bevestigd met gootbeugels, die zorgen voor de zeer stevige bevestiging. 

Waar de bakgoot uw woning van een robuuste uitstraling voorziet, is de uitstraling van een mastgoot eleganter en verfijnder. 

Voordelen van een mastgoot:

  • Eenvoudig te monteren
  • Zeer stevig door de bevestigingsmethode van de goot. De mastgoot hangt hierdoor ook minder snel door naar voren dan de bakgoot.
  • Minder kans op verstoppingen dan bij de bakgoot
  • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen van de mastgoot:

  • Ten opzichte van de bakgoot is een mastgoot minder onderhoudsvriendelijk


Afbeelding: de zinken mastgoot

 

Kortom, u kunt kiezen welk type dakgoot er qua uitstraling en eigenschappen het beste bij uw woning past. 

 

Stap 2: bepaal uw dakgoot maat

In de eerste stap kiest u het type dakgoot. Nu u die keuze heeft gemaakt kunt u zich gaan verdiepen in de maat dakgoot die u nodig heeft. Online treft u de volgende maataanduidingen aan: M30, M37, M44, B30, B37 en B44

Welke maat u nodig heeft is afhankelijk van de daklijn van uw dak. Hierbij is het belangrijk dat neerstortend hemelwater niet over de dakgoot heen gutst. Wanneer u de daklijn doortrekt naar de plek waar de dakgoot moet komen, moet deze lijn ruimschoots binnen de zinken dakgoot uitkomen. De onderstaande afbeeldingen laten u de precieze maatvoering zien van de verschillende maten (in mm). Aan de hand van deze maten kunt u definitief berekenen welke maat geschikt is voor uw nieuwe of gerenoveerde dak. 

Uitleg maataanduiding: bij de maatvoering staat de ‘M’ voor mastgoot en de ‘B’ voor bakgoot. Het getal wat u achter deze letter aantreft staat voor de ontwikkelde maat van het materiaal in centimeters. Hierbij wordt uitgegaan van de uitgevouwen maat van het zink. Een B30 goot is dus een bakgoot die gemaakt is van een strook zink met een breedte van 30 centimeter. 

 

Stap 3: de dakgoot lengte

Aangekomen bij stap 3 weet u welk type dakgoot u nodig heeft. Dit doet u eenvoudig door de lengte van het dak op te meten. In onze webshop vindt u de zinken dakgoten in een lengte van 1, 2 of 3 meter terug. Stap 4: kies de regenpijp en vergaarbak bij uw dakgoot

Uw dak heeft naast de dakgoot ook een regenpijp en bij voorkeur ook een vergaarbak nodig. Bij Dakenlood.nl treft u dan ook bijpassende zinken regenpijpen en zinken vergaarbakken die uw dak compleet maken.

De regenpijp bij de dakgoot

Om water vanaf de dakgoot verder af te voeren is een regenpijp nodig om het water naar naar de riolering weg te voeren. Net als bij de dakgoot zelf, is zink voor de regenpijp uiterst geschikt materiaal. Bij de aanschaf van de zinken regenpijp kunt u kiezen voor een ronde of een vierkante regenpijp. Kwalitatief gezien zijn er geen verschillen, u kunt de vorm kiezen die u mooi vind. 

Om de zinken dakgoot, zinken regenpijp en de riolering goed op elkaar aan te laten sluiten kan er een verbindingsstuk nodig zijn. Dit kan een bochtje zijn of een tussenstuk. Deze zijn in diverse afmetingen en bocht graden beschikbaar. Belangrijk om hierbij te vermelden: voor de ronde regenpijp zijn meerdere hulp- en verbindingsstukken verkrijgbaar. Dit maakt dat de aansluitingen beter te realiseren zijn dan bij de vierkante regenpijp.

Bij de aanschaf van een regenpijp is de maat nog een belangrijk aspect om op te letten. Welke maat u nodig heeft is afhankelijk van uw dakoppervlakte. De onderstaande tabel laat zien welke maat u wanneer nodig heeft. 

 

Bij een plat dak met kiezelbak en bladvanger

Dakoppervlak: Diameter:
Tot 80 m2 Minimaal 60 mm
80 tot 130 m2 Minimaal 70 mm
130 tot 180 m2 Minimaal 80 mm
180 tot 300 m2 Minimaal 100 mm

 

Bij een plat dak met kiezelbak, bladvanger én stadsuitloop

Dakoppervlak: Diameter:
Tot 40 m2 Minimaal 60 mm
40 tot 60 m2 Minimaal 70 mm
60 tot 90 m2 Minimaal 80 mm
90 tot 150 m2 Minimaal 100 mm

 

Bij een hellend dak met dakgoot

Dakoppervlak: Diameter:
30 - 50 m2 Minimaal 60 mm
50 tot 70 m2 Minimaal 70 mm
70 tot 110 m2 Minimaal 80 mm
110 tot 180 m2 Minimaal 100 mm

 

De zinken vergaarbak  

Een vergaarbak is een goed onderdeel om te gebruiken bij de afwerking van uw dak en dakgoot. Een zinken vergaarbak verzamelt het hemelwater tijdelijk, waarna het wordt afgevoerd via de regenpijp. Het voordeel van een vergaarbak is dat deze het meeste vuil van het dak al opvangt. Een ander voordeel is dat de vergaarbak overloopt bij een verstopte hemelwaterafvoer, waardoor er minder snel een lekkage ontstaat in uw woning of gebouw. 

Ook deze vergaarbakken zijn in verschillende maten verkrijgbaar. U kunt de maat kiezen die aansluit bij uw dakgoot en regenpijp.

 

Waarom een dakgoot van zink?

In het assortiment van Dakenlood.nl treft u diverse zinken dakgoten aan. Waarom nu zink en geen ander materiaal?

Bij de aanschaf van een nieuwe dakgoot komt u diverse dakgoten tegen met diverse materialen. Zink heeft daarbij enkele voordelen. Zo is zink een onovertroffen materiaal voor dakgoten als het gaat om de kwaliteit en de levensduur. Het materiaal is stevig en vorstbestendig. 

Een zinken dakgoot functioneert uitstekend, maar dat is niet het enige. Zink geeft een woning een authentieke en exclusieve uitstraling.

 

Montage / toebehoren voor uw zinken dakgoot

Dakenlood.nl levert niet alleen de zinken dakgoten, regenpijpen en vergaarbakken zelf. We leveren u ook alle benodigde toebehoren en onderdelen die u nodig heeft bij de realisatie van uw dak en dakgoot. Zo kunt u snel en op de juiste manier met uw zinkwerk aan de gang. Alles van de beste kwaliteit, alles uit voorraad. 

 

Maatwerk zinken dakgoten

Dakenlood.nl heeft de volledige productie van zinken producten in eigen beheer. Dit betekent dat wij voor onze klanten speciaal zink maatwerk en prefab zinkproducten kunnen leveren. Klik hier voor meer informatie over een zinken maatwerk bakgoot.

Vragen over het type dakgoot?

Is het u niet duidelijk welke dakgoot of welke maat dakgoot u nodig heeft voor bij uw dak? Wij staan altijd voor u klaar om u te adviseren over de benodigde elementen en onderdelen. Ons bereiken kan telefonisch via +31 (0) 33 720 08 55 of per mail via [email protected]